Shoshin – aloittelijan mieli kannustaa elinikäiseen oppimiseen. Vaikka tieto on kuin loputun vuori, eikä mestarin tasolle ei ole oikotietä, kannattaa matkalle silti lähteä. Upean kirjan kuvituksena on yli 50 Eväsojan Ateneumin taidemuseon kokoelmista valitsemaa japanilaista puupiirrosta. Niken perustaja Phil Knightin muistelmat on rehellinen kertomus tiestä menestykseen, 29. 2017 Nike on yksi maailman arvostetuimmista brändeistä, mutta Phil Knight, mies jättikonsernin takana, on jäänyt tuntemattomaksi. Muistelmateoksessaan Shoe Dog hän kertoo menestystarinan, johon on kuulunut sekä uhkarohkeita askelia että suuria haasteita niin liikemiehen omalla polulla kuin yhtiönkin vaiheissa. Teos osoittaa todeksi Knightin itselleen antaman neuvon voiman: ”Mitä ikinä tapahtuukaan, älä koskaan pysähdy.
Perinteisen japanilaisen teekoulun käynyt ja Japanissa parin kymmenen vuoden aikana useaan otteeseen asunut kirjailija kattaa lukijan eteen niin maan uskomattoman kauneuden kuin sen haavoittuvaisuuden ja riettaudenkin. Eväsoja on Helsingin yliopiston japanilaisen estetiikan dosentti sekä sairaan- ja terveydenhoitaja.
MM-jalkapallo 2022: Otteluohjelma, tv-lähetykset ja tulokset
Monesti palkitun Ahavan teosten käännösoikeuksia on myyty 25 maahan. Uutuusromaani on herättänyt kansainväistä kiinnostusta jo ennen ilmestymistään, ja tanskalaiskustantamo osti sen käännösoikeudet toukokuussa. Gummeruksen kevään 2020 kirjaluettelo on julkaistu, 13. 11. 2019 Kirjavuosi 2020 starttaa jo parin kuukauden kuluttua. Gummeruksen alkuvuodesta ilmestyvissä kirjoissa käsitellään muun muassa vanhemman ja lapsen suhdetta, elämän tarkoitusta ja naisen seksuaalisuutta. Kaarlen palkinnot Minna Rytisalolle, Minna Eväsojalle ja Katriina Huttuselle, 25. 1. 2019 Gummeruksen Kaarlen palkinto kaunokirjailijalle myönnettiin Minna Rytisalolle Minna Canthin nuoruusvuosista kertovasta romaanista Rouva C. Kaarlen palkinnon tietokirjailijalle sai Minna Eväsoja japanilaista viisautta ja sielunmaisemaa avaavalla teoksellaan Shoshin – Aloittelijan mieli.
Japani - Wikipedia
Japanin rannikolle iskenyt tsunami sai Sujata Masseyn kirjoittamaan uuden Rei Shimura -dekkarin, 25. 5. 2016 Sujata Masseyn suosittu Rei Shimura -mysteerisarja jatkuu muutaman vuoden tauon jälkeen dekkarilla Rei Shimura menetysten rannikolla (Gummerus). Keväällä 2011 Japanissa tapahtuneen maanjäristyksen traagiset seuraukset tsunameineen saivat Masseyn palaamaan uudelleen Rei Shimuraan, joka rikostutkimustensa lisäksi on nyt mukana luonnonkatastrofin jälkeisessä avustustyössä. Taitavana kertojana Massey tutustuttaa lukijan myös Japanin kiehtoviin tapoihin ja kulttuuriin tuhansia vuosia vanhoine taidemuotoineen ja eksoottisine ruokineen.
Lähetyssaarnaajasta senaattoriksi – Marutei Tsurusen erikoinen elämä Japanissa, 22. 9. 2015 Muistelmateos Sinisilmäinen samurai on erikoislaatuinen tositarina suomalaismiehestä, joka lähtee perheineen lähetystyöhön Japaniin, eroaa virastaan ja vaimostaan, perustaa uuden perheen, vaihtaa kansalaisuutta ja etenee ensimmäisenä länsimaalaisena senaattoriksi Japanin parlamentin ylähuoneeseen. Samalla se on kertomus miehestä, joka seuraa vahvaa sisäistä kutsumustaan ja uskaltaa tehdä vaikeita valintoja, työskentelee väsymättömästi päämääriensä eteen ja on valmis kohtaamaan aiemmin tekemänsä päätökset ja ihmiset, jotka niihin ovat vaikuttaneet.
Suomen eduskunta hyväksyi sosiaaliturvasopimuksen toukokuussa 2021. Sopimuksen voimaantulo edellyttää virallista noottienvaihtoa Suomen ja Japanin välillä. Noottienvaihdolla sopimusvaltiot Suomi ja Japani ilmoittavat toisilleen, että sopimus voi astua voimaan sovitussa määräajassa. Sosiaaliturvasopimus tulee voimaan kolmannen kuukauden ensimmäisen päivänä sen kuukauden jälkeen, jolloin sopimusvaltiot ovat vaihtaneet diplomaattiset nootit eli 1. Sopimuksen voimaantulosta säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella.
Sopimukseen perustuva viranomaisyhteistyö helpottaa työeläkkeen hakemista”, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen. ”Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus helpottaa suomalaisten yritysedustajien työskentelyä Japanissa ja japanilaisten yritysedustajien työskentelyä Suomessa. Sopimus on tärkeä askel kahdenvälisten suhteiden lujittamiseksi ja yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi. Se vahvistaa osaltaan myös Suomen houkuttelevuutta investointiympäristönä japanilaisille yrityksille”, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.
Kim Jong-ilin keittiömestarin absurdit muistelmat, 15. 10. 2014 Salanimellä Kenji Fujimoto kirjoittavan kiistanalaisen japanilaiskokin kirjat tarjoavat harvinaisen lähikuvan Kim Jong-ilistä. Diktaattorin keittiömestari -kirjassa Fujimoto kertoo kolmestatoista vuodestaan Rakastetun johtajan palveluksessa. Herkullisista yksityiskohdista, taitavasti rakennetuista henkilökuvista ja Pohjois-Korean johdon yksityiselämää valottavista anekdooteista koostuva kirja on viihdyttävä ja mukaansatempaava, mutta myös suljetun diktatuurin kulissien takaista maailmaa avaava teos. Tarina globaalin nykyihmisen yksinäisyydestä, 4. 2013 Zinaida Lindén kuvaa romaanissaan Monta maata sitten terävästi ja hienovireisesti, kuinka neuvostoajan lapsesta varttuu juurettomuutta tunteva diplomaatinrouva. Galina matkustaa maasta ja kulttuurista toiseen ikävöiden samalla epämääräisesti lapsuutensa ja nuoruutensa Venäjää, jota ei ole enää olemassa.
Suomentaja Katriina Huttunen sai Kaarlen palkinnon kääntäjälle. Kaarlen palkinnot on nimetty Gummeruksen perustajan Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan. Japanilaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista, 9. 3. 2018 Tieto on kuin peili, kuin sydämen jalokivi tai kuin härkä. Melkein geisha -menestysteoksen tekijä Minna Eväsoja avaa uutuuskirjassaan klassisia japanilaisia ajatuksia ja käsitteitä, jotka toimivat usein myös nykyaikaisina elämänohjeina.
Sopimuksessa määrätään Suomen työeläkkeiden ja Japanin osalta Japanin eläkkeiden maksamisesta toisessa sopimusvaltiossa asuville henkilöille. Lisäksi sopimuksessa määrätään eläke-ja työttömyysvakuutukseen sovellettavasta lainsäädännöstä. Sosiaaliturvasopimus tuo helpotuksia suomalaisyritysten toimintaan Japanissa.
Melkein geisha -kirjassa kurkistetaan japanilaisten muodollisen ulkokuoren alle, 22. 2016 Melkein geisha on kokoelma kiinnostavia, hurmaavia ja outoja tositarinoita Japanista ja japanilaisista. Minna Eväsoja avaa kiotolaista elämänmenoa sekä siihen osallistuneena estetiikan jatko-opiskelijana että ulkopuolisena gaijinina.
Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus voimaan 1.2
Japaniin työkomennukselle lähetetyt työntekijät jäävät Suomen lainsäädännön alaisuuteen, jolloin vältytään kaksinkertaisilta eläkevakuutusmaksuilta. Suomeen Japanista palannut tai muuttanut henkilö hyötyy sopimuksesta. Hän voi saada oikeuden Japanin eläkkeeseen, vaikka ei olisikaan kuulunut Japanin eläkejärjestelmään tarpeeksi pitkään saadakseen eläkkeen Japanin lain perusteella. ”Sopimus parantaa Suomen ja Japanin välillä liikkuneiden henkilöiden asemaa ja sosiaaliturvaa.
HakutuloksetÄänessä 150 vuotta – Gummeruksen juhlavuoden kirjaluettelo on ilmestynyt, 8. 4. 2022 Gummerus on ollut äänessä kirjallisuutta sekä laajemmin kulttuuria ja yhteiskuntaa koskevassa keskustelussa jo 150 vuotta. Tulevan kesän ja syyskauden kirjat päästävät ääneen moninaisen kirjailijoiden kuoron, jossa on niin palkittuja kirjailijatähtiä kuin kiinnostavimpia uusia nimiä. Kuinka keskittyä hetkeen? Harjoittele läsnäoloa japanilaisittain, 5. 8.
Sillä silmällä: Saksa | Netflix – viralliset sivut
Tammikuussa webinaari sosiaaliturvasopimuksesta Sosiaali- ja terveysministeriö, ulkoministeriö, Suomen Tokion-suurlähetystö ja Eläketurvakeskus järjestävät sosiaaliturvasopimuksesta webinaarin 21. 1. 2022, jossa STM:n ja Eläketurvakeskuksen asiantuntijat kertovat tarkemmin sopimuksen sisällöstä ja vaikutuksista.
Japani arkistot - Sley
2020 Menestyskirja Ikigain tekijöiden uutuus Ichigo ichie – Hetkessä elämisen taito japanilaisittain (Gummerus) johdattaa lukijan harjoittelemaan, kuinka keskittyä juuri tähän hetkeen. Kirja neuvoo esimerkiksi, miten järjestää onnistuneet juhlat ja oppia paremmaksi kuuntelijaksi. Kansainvälisesti menestyneen Selja Ahavan neljäs romaani tarkastelee naisen roolin avartumista, 22. 6. 2020 Elokuussa ilmestyvä Nainen joka rakasti hyönteisiä tutkii luonnon ja ihmisen välistä suhdetta ja kuvaa hyönteisten muuttumista Jumalan luomista olennoista osaksi tämänhetkistä lajikatoa. 1600-luvun noitavainoista nykypäivän Berliiniin kulkeva kertomus näyttää, miten nainen kuoriutuu ahtaasta roolistaan ja saa äänen ja tekijyyden.
Tasan 75 vuotta sitten Japani antautui virallisesti toisessa
MM-kisojen ennakko - E-lohko: TV, otteluohjelma, kokoonpanot